Karar Analizleri

Nedir?

Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri, birden fazla kriterin dikkate alındığı karar verme süreçlerinde kullanılan analitik yaklaşımlardır. Bu yöntemler, karar vericilerin karmaşık ve çok boyutlu problemleri sistematik bir şekilde değerlendirmelerine olanak tanır. ÇKKV, özellikle işletme, mühendislik, politika ve stratejik planlama gibi alanlarda karar verme süreçlerinin etkinliğini artırmak için kullanılır


En çok kullanılan Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri (ÇKKV)

Veri Zarflama Analizi (VZA)

Benzer yapıdaki birimlerinin birbirlerine göre göreli olarak etkinliklerini ölçmek için geliştirilmiş Doğrusal Programlama tabanlı bir performans ölçüm yöntemidir.

Analitik Hiyerarşi Süresi (AHP)

Karar verilmesinde zorluk yaşanan tüm vakalarda kullanılabilen çok yaygın bir yöntemdir. Bilgi, tecrübe ve önsezilerin bilimsel yöntemlerle birlikte kullanılması sayesinde doğru kararlar alınabilmesine katkı verir.

Uzlaşma Analizi (TOPSIS)

İdeal çözüme en yakın ve en uzak alternatifin belirlenmesi sayesinde, karar verilmesi gereken bir durumda minimum maliyetle maksimum faydanın sağlanmasını amaçlayan bir yöntemdir.

Uyum-Uyumsuzluk
Analizi (ELECTRE) Testi

Alternatif kararlar arasında ikili kıyaslamalar yapılarak alternatiflerin iyiden kötüye sıralama yapılmasını yapan yöntem sayesinde, ideal durum tespit edilmez, sadece alternatifler üstünlüklerine göre sıralanır.

Niteliği
Artırmak için Çeşitlendirme Analizi (PROMETHEE)

Verilerin daha net olduğu durumlarda kullanılan yöntem, karar verilmesinde zorluk çekilen durumlarda, süreçlerin kolaylaştırılmasına katkı sağlar.

Çok Kriterli Optimizasyon ve Uzlaşık Çözüm (VIKOR)

Alternatifler arasında bir uzlaşma çözümü bulmayı hedefler ve bu çözüm, mümkün olan en kısa sürede en az memnuniyetsizliği sağlamaya çalışır.


Burada en çok kullanılan Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir ve ihtiyaca göre bunlar dışında yapılabilecek analizler de vardır.